onsdag 18. mai 2011

Regntunge dager

Det regner.
Det gjør ikke noe, ihvertfall ikke foreløbig.
Det er bra med regn, og naturen trengte det virkelig- det har vært en tørr vår.
Ikke engang det å jobbe ute i regnet gjør meg noe særlig.
De siste dagene har jeg riktignok følt meg kald til margen etter endt arbeidsdag, og da tar det tid å få i seg varmen igjen.
Jeg kjenner at snart inntrer nå-får-det-jammen-være-nok-modusen.
På jobb blomstrer det over alt rundt meg, og til tross for at det ikke er noe særlig til vær å gjøre hagearbeid i blir jeg likevel inspirert til å anskaffe meg nye planter, for eksempel denne her:

duppesoleie
Ranunculus aconitifolius 
  
En utrolig fin plante jeg ikke har vært borti før, kanskje litt fordi den er vanskelig å få tak i i handel siden den ikke setter frø men må formeres ved deling. 
I dag var jeg på tur nede i plantefeltet for å oppdrive noe hjortetrøst for en dame da jeg kom over en hel bråte av disse som sto og blomstret for seg selv.
Det var et syn for øyet, de 4-5 kvadratmeterne med duppesoleier tett i tett- det er noe helt eget med måten den vokser på.


Veldig vanskelig å få frem på bilder, dette er en plante som bare må oppleves.
Den har også et par andre særheter, og om den vekket din interresse kan du lese mer om den her
En annen liten plante jeg har forelsket meg i er denne:

snøsløyfe (appen-etz)
iberis sempervirens

Liten og lav vårblomstrende sak, ca. 15 cm. høy, godt bunndekkende.
Den er vintergrønn, og etter at blomstringen i mai-juni er over, ser den myk og mørkegrønn ut- helt perfekt for problemområdet rundt lyktestolpen min, der det ellers bare gror til med mose og gress og det som verre er.


Jeg planter den nå så den skal få anledning til å få etablert seg ordentlig- erfaring fra i fjor tilsier at om vi får en like hard vinter igjen, kan man være tjent med å plante tidlig.
Mye av det jeg plantet på sensommer og høst i fjor har nemlig gått dukken, mens de jeg plantet tidlig har klart seg helt fint.
Det kan jo hende høsten og vinteren blir bedre i år og plantene får lov til å modne av i sitt eget tempo denne gangen, men det tar ikke jeg sjansen på.
I år skal jeg gjøre unna all nyplanting før St. Hans.
Kors på halsen.
(Minn meg på dette når jeg lager innlegg om at jeg nettopp har plantet en ny rose i september)

2 kommentarer:

  1. Den Ranunkelen er jamen fin!!!! Du er svak for de hvite , ser jeg. Jeg er også på utkikk etter noe hvitt , men jeg supplerer bare med gratisplanter nå- så det er innplanta ville prestekrager som skal til å i gang med blomstring akkurat nå her hos meg.johanne.

    SvarSlett
  2. Ja, måtte få inn noe hvitt mellom alt det rosa.
    Har også kjøpt hvite høstanemoner som skal plantes snart, muligens foran en rødbladet høstormedrue.
    Trordet blir fint :)

    SvarSlett